Rottne Industri AB slår ett slag för vidareutbildning – vill se fler fältservicetekniker i skogsbranschen

21 april 2022

Skogsbranschen skriker efter kompetenta fältservicetekniker.
  Ändå står flera platser tomma när terminerna startar på Utvecklingscentrum för servicetekniker i småländska Ljungby.
  
Nu slår skogsmaskinsföretaget Rottne Industri ett slag för att säkra kompetensen i yrket.

Enligt branschföreningen MaskinLeverantörerna är behovet av färdigutbildade servicetekniker väldigt högt i hela landet. Föreningen är ett av 18 medlemsföretag som står bakom utbildningen i Ljungby. Bland dessa finns även Rottne Industri tillsammans med andra ledande tillverkare av truckar, entreprenad-, skogs- och specialmaskiner.
   – Kan ingen serva maskinen kan heller ingen skörda eller skota. Det här är en viktig funktion för oss i branschen, säger Rolf Nilsson, instruktör och utbildare på Rottne Industri, som även har hållit i undervisning för eleverna på skolan.
   – Stillestånden är dyra och då gäller det att snabbt få hjälp ute i skogen. Det här är ett utmanande, intressant och givande yrke som ger möjlighet att få arbeta på många olika platser.

Utvecklingscentrum i Ljungby hade tidigare 35 platser, i dag finns det 20. Ändå stod ett antal stolar tomma när höstterminen startade, trots att det bara är att välja och vraka bland jobben efter examen.
   – Arbetsmarknaden är så pass bra nu att många företag anställer tekniker direkt efter gymnasiet, men tyvärr är de inte färdigutbildade. Företagen biter sig därmed själva i svansen, säger Carina Andersson, vd och utbildningsledare på centret.

Rottne Industri har varit engagerat i skolan under många år. Som alla medlemsföretag stöder man centret ekonomiskt och tar varje år emot praktikanter.
   – Många duktiga servicetekniker har gått den vägen, från utbildning till praktikant och sedan anställning, säger Rolf Nilsson.
   – Att utbilda sig innebär en win win-situation. Skolan ger en bredare och mer kvalificerad utbildning och skogsförarna får snabb och yrkesutbildad service på plats.

Utvecklingscentrum har tillstånd att utbilda tekniker till och med vårterminen 2024. Därefter måste ett nytt tillstånd sökas hos Myndigheten för yrkeshögskolan, MYH.
   – Utbildningsplanen innebär lärarledda lektioner tre dagar i veckan. Varje termin har sex veckors praktik och sommaruppehållet är på tre månader. Alltså vore det guld för ett företag att knyta till sig en elev som kan arbeta på lediga dagar, under praktik och sommaren för att sedan anställa en välutbildad tekniker efter skoltiden, säger Carina Andersson.

En av anledningarna till varför bristen av vidareutbildade fältservicetekniker är så stor i dag är att många unga killar och tjejer får arbete direkt efter gymnasiet.
   – Jag kan självklart förstå att många vill jobba efter skolan, men en vidareutbildning ger så mycket mer, säger Rolf Nilsson.
   – Men jag tror att man känner sig mer nöjd när man är ute hos kund och har en bredare kunskapsbank att förlita sig på.

För mer information, kontakta:

Rolf Nilsson, instruktör och utbildare, Rottne Industri AB
Tel. 0703–47 12 39, 0470­–75 87 56
rolf.nilsson@rottne.com

Carina Andersson, vd och utbildningsledare, Utvecklingscentrum för servicetekniker i Ljungby
Tel. 0703–53 85 06
carina@servicetekniker.se

Fler artiklar

30 juni 2023

E-hytten – ett innovativt mästerverk

2 februari 2023

Positiva vindar på Rottne Canada – flytt till egna lokaler och fortsatt ökad försäljning

16 augusti 2022

Kundtrygghet är ett honnörsord – alltid över 36 000 reservdelar i lager hos Rottne Industri