E-hytten – ett innovativt mästerverk

30 juni 2023

Låt inte det bekanta utseendet lura dig. Där tar nämligen alla eventuella liknelser slut. Den nya E-hytten från Rottne är ett bevis på innovativ ingenjörskonst där en outstanding hytt har blivit ännu bättre

Vid första anblick kan allt verka oförändrat, men E-hytten har genomgått omfattande förbättringar. Resultatet är banbrytande med prioriteringar på förbättrad ergonomi och funktionalitet. Med integrerade skärmar på kontrollpanelerna och ytterligare knappar på joystickarna blir arbetsmiljön mer flexibel och effektiv. Under panelerna finns ett helt nytt styrsystem som följer alla lagar, standarder och föreskrifter.

   – Vi har ägnat mycket tid åt att optimera förarkomforten, placeringar av knappar och funktionalitet. Samtliga knappar som krävs för att köra och arbeta med maskinen sitter nu på paletterna, vilket innebär en optimal arbetsmiljö för dig som förare, förklarar David Selstam på Rottnes utvecklingsavdelning.

Den rymliga och bekväma hytten har en modern design som kombinerar form och funktion. De stora fönstren och den lågt placerade instrumentpanelen ger fri sikt över omgivningen och arbetsområdet. Hytten är utrustad med smart placerade förvaringsfack och matvärmare. Och har en ljudnivå som är tystare än i bilar.

Paletterna är framtagna under en treårsperiod i ett samarbete mellan Rottne Industris produktutvecklingsavdelning och Umeå-baserade Hydraulkompaniet som vid tidpunkten höll på att utveckla en helt ny kontrollpanel och sökte en potentiell kund.

   – Varje aspekt av utvecklingen fokuserar på förarnas behov. Vi har uppmärksammat fjädringen i kontrollerna, reglerat trycket som krävs för att aktivera knapparna och vi har uppgraderat silikonmattorna. Förbättringar som ökar komforten avsevärt, säger Niklas Anens, vd för Hydraulkompaniet.

Med introduktionen av kranspetsstyrning, Rottne Crane Assistance, RCA, och en uppgraderad version av hyttdämpningssystemet Comfort Line, sätter Rottne nu en ny standard för sina skotare. Oavsett om det gäller den kompakta Rottne F10E eller den kraftfulla Rottne F20E är hytten likadan. Något som förenklar både för förarna och Rottnes serviceavdelning.

   – Vi har genomfört flera uppdateringar för att förbättra den övergripande arbetsmiljön i och med hytten, säger David Selstam.

   – Bland annat ett uppgraderat belysningssystem, ett nytt luftkonditioneringssystem, omformade kontrollknappar, nya skärmar och till och med ett nytt styrhjul. För att öka körupplevelsen än mer har vi dessutom installerat kraftfulla bashögtalare.

När Rottne lanserade hyttdämpningssystemet Rottne Comfort Line 2007 var företaget först inom skogsmaskinsbranschen. Sedan dess har Rottne kontinuerligt förbättrat systemet med uppdaterad programvara. Lagom till lanseringen av den nya E-hytten släpptes Rottne Comfort Line 3.

   – Föraren är alltid i fokus när vi utvecklar våra maskiner där målet är att det ska vara bekvämt att köra en Rottne. Med E-hytten har vi utvecklat hyttdämpningssystemet, ergonomin är fantastisk och vi har installerat kranspetsstyrning i samtliga skotare, säger David Selstam.

   – Vi har kortfattat tagit marknadens bästa hyttkomfort till nästa nivå.


För mer information, kontakta:

Tobias Johansson, vd, Rottne Industri AB
Tel. 0470–75 87 47
tobias.johansson@rottne.com

David Selstam, utvecklingsavdelningen, Rottne Industri AB
david.selstam@rottne.com

Niklas Anens, ägare, Hydraulkompaniet AB
Tel. 090–12 15 50
niklas@hydraulkompaniet.se

Fler artiklar

30 juni 2023

E-hytten – ett innovativt mästerverk

2 februari 2023

Positiva vindar på Rottne Canada – flytt till egna lokaler och fortsatt ökad försäljning

16 augusti 2022

Kundtrygghet är ett honnörsord – alltid över 36 000 reservdelar i lager hos Rottne Industri