1975-1985

1975-1985

Första processorn och först med parallellkran

Om det var den friska luften som fick Börje Karlssons uppfinningsrika tankar att klura ut nya innovationer låter vi vara osagt, men det var under en fjällsemester med familjen 1976 som idén till det som skulle bli företagets första enmansmanövrerade processor började gro. Resultatet blev prototypen till 770-processorn som levererades ut till kunder året därpå.

I och med processorn hade vi nu ett heltäckande maskinprogram att erbjuda. Tio år efter tillverkningen av de första skotarna var det nu även dags att producera och sälja processorer, föregångarna till dagens skördare.

Om Börje över huvud taget ägnade sig något åt skidåkning den där fjällsemestern förtäljer inte historien.

Råstark kran

Som så många gånger tidigare låg Rottne 1981 bakom ännu en innovation. Parallellkranen RG-81, som lanserades tillsammans med det nya fälldonet RF-81, innebar att maskinföraren nu kunde greppa trädet, fälla det och lyfta det till processorn direkt från stubben. Kranen nådde ut tio meter och hade en lyftkraft på 1,5 ton vid full räckvidd. Tack vare kranens styrka började man nu även titta på ett nytt och passande fälldon.

Från kedja till kugghjul

Samma år växte idén med kugghjulsboggi fram. Blondinen var då utrustad med en rulldriven boggi, men Börje och dåvarande konstruktionschefen Risto Hokkanen ville göra maskinen mer kapabel för besvärlig terräng.

På marknaden fanns boggier med kedjor i boggilådorna, men dessa ansåg man inte hade en acceptabel livslängd. I stället började duon att experimentera med en prototyp med kugghjul som de var övertygade om skulle vara bättre alternativ. De involverade NAF och tillsammans utvecklades en kugghjulsboggi efter Börjes och Ristos idé.

I stort sett samtliga företag i världen som tillverkar skogsmaskiner monterar numera kugghjulsboggi på sina skotare och skördare. Vad inte alla vet är att idésprutorna bakom den moderna kugghjulsboggin arbetade på småländska Rottne.

Populärt utbytessystem sparar både tid och pengar

I slutet av 1970-talet lanserade vi vårt utbytessystem, som i dag kallas Rottne Xparts och det blev snabbt populärt. Med Rottne Xparts sparar du både tid och pengar genom att förebyggande byta delar på din maskin vid ett redan inplanerat stopp. Risken för ett haveri elimineras och du kan känna dig trygg i att ett ovälkommet driftstopp ute i terrängen undviks. Även vid ett oplanerat driftstopp blir stilleståndstiden för maskinen inte mycket längre än om den planeras, oavsett om det är en skördare eller skotare. Konceptet är vi på Rottne ensamma om. Och stolta över.

 

Mer från Vår historia

1955-1965

Ny verkstad och export till andra kontinenter

1965-1975

Blondinen gör dundersuccé på marknaden

1975-1985

Första processorn och först med parallellkran