1965-1975

Blondinen gör dundersuccé på marknaden

I slutet av 60-talet, 1968, lanserades den första skotaren. En komplett skogsmaskin som skulle bli en storsäljare som ingen vågat drömma om. Konkurrenten hade sin Bruunett, så den nya maskinen döptes helt enkelt till Blondin.

Efter mängder av utvecklingstimmar, och en rad prototyper, blev det äntligen dags för premiärvisning. Platsen var skogsmässan på Elmia i Jönköping och branschfolket var lyriskt.

Vajerkranarna och Blondinen är de produkter som har betytt mest för vår utveckling. Än i dag pratas det om underverket från Rottne och att äga en Blondin har nästan fått kultstatus.

Lanseringen av Blondinen gick från framgång till dundersuccé. Till skillnad från konkurrenterna satsade vi nämligen på en relativt liten och smidig skotare, men fortfarande med goda last- och köregenskaper.

Maskinägare och förare älskade den slitstarka arbetshästen som både var lätt att köra och serva och som på köpet dessutom var väldigt driftsäker. För den som ville ha en robust maskin med god ekonomi blev Blondinen det perfekta valet.

Mer från Vår historia

1955-1965

Ny verkstad och export till andra kontinenter

1965-1975

Blondinen gör dundersuccé på marknaden

1975-1985

Första processorn och först med parallellkran