1985-1995

Nya Rottne Rapid slår alla med häpnad

När världens största skogsmässa, Elmia Wood, arrangerades i juni 1985 fanns inte Rottne Industri på plats. Både svenskt och utländskt skogsfolk undrade varför, men förstod nog att något stort var på gång.

Några månader senare briserade bomben. Klassikern, trotjänaren och storsäljaren Blondin skulle gå i graven och ersättas av Rottne Rapid. En maskin som var uppbyggd på komponenter i stället för som tidigare på en traktorkropp.

Sällan eller aldrig har intresset varit så stort för en ny modellserie från Rottne som när Rapid-programmet lanserades i de småländska hemmaskogarna. Engagemanget var stort, såväl nationellt som internationellt, och besökarna blev inte besvikna. Rottne Industri hade gjort det igen.

Styrbar vagn förenklar körningen

Att ta sig fram med traktor och vagn i skogen kan vara besvärligt, så hur kan man förenkla detta för skotarförarna? Sex år efter lanseringen av Rottne Rapid kom därför prototypen till den första styrbara vagnen. Ett år senare togs den i aktivt bruk på maskinen. Tack vare detta behövde nu inte föraren en bredare väg för att ta sig fram längs stickvägen eftersom vagnen inte tog mer plats än vad maskinen var bred. En enkel sammanfattning är att, kom du fram mellan två träd med traktorn, ja, då spårade vagnen i samma spår.

Än i dag är styrbar vagnsboggi ett tekniskt hjälpmedel som vi är ensamma om att ha på våra skotare. Sedan 2009, när den senaste uppdateringen gjordes, tillhör den standardutrustningen på samtliga Rottne F13 som tillverkas.

1991 lanserades den lilla och beståndsgående skördaren Rottne 2000, föregångaren till dagens Rottne H8.

 

Rottne förvärvar SMV

I slutet av 1980-talet var företaget i behov av att expandera, men i en överhettad arbetsmarknad kring Växjö var det svårt att hitta utbildad arbetskraft.

Lösningen hittades när Rottne köpte Stensele Mekaniska Verkstad, SMV, utanför Storuman i Västerbotten 1988. Här tillverkas idag bland annat alla aggregat, hyttstommar och kranar. Fabriken är i dag en av Storuman kommuns största arbetsgivare.

Mer från Vår historia

1955-1965

Ny verkstad och export till andra kontinenter

1965-1975

Blondinen gör dundersuccé på marknaden

1975-1985

Första processorn och först med parallellkran