comfortline

Förarkomfort i lyxklass med Comfort Line

Hyttvibrationer och genomslag är kraftigt reducerade på Rottnes skotare eftersom vi sedan 2007 erbjuder Comfort Line – originalet bland hyttdämpningssystem. Även våra skördare har en variant av Comfort Line. Detta unika hyttupphängningssystem reducerar stötar och slag och gör att kranarbete och körning i terräng blir betydligt mjukare.

 

Vi lanserade Comfort Line redan 2007 och 2017 firade Comfort Line alltså 10 år – och är därmed ett väl beprövat system. Sedan starten har Comfort Line dessutom förfinats och utvecklats till generation 2 med bland annat förbättrad mjukvara, robustare konstruktion och exaktare positionering.

Förare som anväder Comfort Line lovordar hyttdämpningen
 

Mikael Lönnqvist, Tjurkhult Skogstjänst AB har haft skogsmaskiner från Rottne med Comfort Line sedan 2008:

– Rottnes hyttkomfort är fenomenal! Ingen annan slår den, där får konkurrenterna lyfta på hatten, säger Mikael och fortsätter:

– Efter lång tid i skogsmaskin vet jag hur viktigt det är att se på maskinen som arbetsplats. Rottnes Comfort Line är tveklöst den bästa extrautrustningen du kan köpa. Den gör enorm skillnad. Körningen blir mycket mjukare och det är självklart att det påverkar mig som förare. Om jag får en behagligare arbetsmiljö med mindre hopp och krängningar så mår jag bättre och presterar bättre.

Under hösten 2016 köpte Mikael sin fjärde Rottne F10 med Comfort Line, faktiskt nummer 200 – den sista tillverkade, innan den helt nya generationen Rottne F10D börjar levereras under våren.

– Faktum är att jag också köpte den allra första F10:an som tillverkades. Och jag är helnöjd med dem. De är enkla och driftsäkra med god helhetsekonomi. Vi använder F10 främst till gallring, där den passar perfekt: liten, lätt och smidig med en bra kran. Dessutom är hyttkomforten som sagt något alldeles extra!

 

Såhär fungerar Comfort Line
Comfort Line aktiveras med en knapptryckning och hytten lyfts upp på fyra hydraulcylindrar. De inbyggda givarna i hydraulcylindrarna är helt skyddade för yttre påverkan och ger alltid exakt positionering av hytten i förhållande till ramen. Underhållsfria ackumulatorer garanterar rätt tryck för bästa komfort. Cylinderinfästningarna är gjorda av gummi för att uppnå en rörlig men helt glappfri infästning. Den elektrohydrauliska styrningen av systemet är helt integrerat i Rottne D5 maskinstyrsystem.

 

I samband med att vi tog fram nya skotarhytter i början på 2000-talet var ett uttalat mål att ha föraren i fokus. Med Comfort Line, det första hyttdämpningsystemet i branschen, satte vi verkligen förarna och deras komfort i centrum. Comfort Line togs väl emot, redan efter några månader levererades hälften av våra maskiner med hyttdämpning och det tog inte lång tid innan de allra flesta utrustades med Comfort Line. Och så har det fortsatt sedan dess.

 

 

Stor och bekväma hytter i kombination med Comfort Line ger en fantastisk förarmiljö

Rottnes hytter är rymliga och moderna med mycket god sikt tack vare stora rutor och låg instrumentlinje. Ljudnivå är låg – i våra hytter är det faktiskt tystare än i en ny bil. Vi har en hytt för alla våra skördare och en hytt för alla våra skotare. Hyttinteriör, elcentral, datautrustning, manöverfunktioner och felsökning blir därmed identisk vilket ger stora fördelar. Förare som skiftar mellan olika maskinstorlekar behöver ingen omställningstid och servicepersonal behöver bara utbildas på ett system. Våra hytter uppfyller med god marginal de ergonomiska riktlinjer som finns för skogsmaskiner.

 

 

Historien om utvecklingen av Comfort Line
En av konstruktörerna som var med och utvecklade Comfort Line, Johnny Gustavsson, berättar hur det gick till när hyttdämpningen togs fram:
– I samband med att vi skulle ta fram en ny storskotare, Rottne F18, tog vi också ta fram en ny hyttserie. Ett av kriterierna för den nya hytten var redan från början att den skulle vara komfortabel och tyst.
– Vi började titta på dämpning av våra hytter redan runt 2003-2004. Vi funderade på olika slags lösningar. Bland annat kikade vi på lastbilars luftfjädring, men även mekanisk fjädring – och förstås hydraulisk.

Efter omfattande diskussioner, utprovningar, tester, ombyggnader och nya tester fastnade teamet till slut för hydraulisk fjädring.
– Fast luftfjädring låg inte alls långt efter, man kan säga att den lösningen föll på målsnöret.
– För att prova olika slags lösningar monterade vi en hytt på vagnen av en gammal F12-prototyp. Den gick sedan många, många varv på vår testbana, som vi byggde upp på fabriksområdet.
– Det krävdes mycket mätningar och finjusteringar för att få Comfort Line att fungera precis på det sätt som vi ville, men vi lyckades, avslutar Johnny.

Comfort Line infördes först på Rottne F18 och Rottne F10 för att sedan succesivt införas på alla skotare. En variant av Comfort Line utvecklades också för skördarna, vilka började levereras under 2011.
Generation två av Comfort Line har bland annat förbättrad mjukvara och en robustare konstruktion.