Om oss

Rottne – 65 år av innovationer och utveckling

 

Rottne Industri är i dag världens fjärde största tillverkare och leverantör av kraftfulla, hjulburna skogsmaskiner anpassade för kortvirkesmetoden. Det är vi stolta över. Från våra fabriker levereras varje år runt 200 toppmoderna och robusta skördare och skotare till fyra kontinenter.

 

Rottne Industri är ett helsvenskt företag med all produktion inom Sveriges gränser. Med ambition att växa står vi väl rustade inför framtiden tack vare engagerad personal och ett av världens bästa skogsmaskinprogram. Vårt återförsäljarnät finns både i Sverige och utomlands.

Vi omsätter cirka 550 miljoner och har runt 230 anställda vid fabriker i Rottne, Lenhovda och Stensele. Nästan hälften av vår produktion exporteras till Europa, Ryssland och Nordamerika. Huvudkontoret ligger i natursköna Rottne i Småland.

Bakom varje detalj på våra maskiner finns en tanke; hur kan vi göra en redan bra sak bättre? Allt handlar om viljan att utveckla sig och att tänka utanför boxen. Våra skotare och skördare är inte bara maskiner, de är arbetsplatser. Då ska även den sista timmen i ett arbetspass kännas bekväm. Då ska det vara smidigt att serva den eller byta ut delar.

Förarkomfort och servicevänlighet kommer alltid att vara viktiga ledord för oss.

 

Vår historia – från vajerkran till världskändis

Vår 65-åriga historia tar sin början i skogarna i Löpanäs utanför Rottne. Där stod en ung och klurig entreprenör och lastade stockar för hand.

Börje Karlsson grundare av Rottne IndustriBörje Karlsson, grundare av Börjes Mekaniska som sedermera blev Rottne Industri AB, hjälpte på den tiden sin pappa med att köra timmer i skogen. Familjens trotjänare, hästen, hade fått permission från att dra ut de tunga stockarna från skogen och i stället använde man sig av en traktor.

Lastningen fick dock fortfarande göras för hand och det var då som Börje började fundera. ”Varför ska traktorn stå här och puttra och inte hjälpa till när jag själv måste slita ont och rulla upp stockarna på vagnen?”

Arbetet med vad som skulle bli den första kranen tog sin fart. Konstruktionen var enkel, tillverkad av ett par plogdetaljer, en bit timmer, en vinsch som monterades på kraftuttaget, en bit vajer och en timmersax.

Jämfört med dagens kraftfulla kranar låter det nästan osannolikt, men ”Börjekranen” fungerade perfekt och lade där och då grunden till något stort.

 

 

 

Börje-kranenStor efterfrågan
Ryktet om Börjes kran spred sig från de småländska skogarna och en hugad spekulant ville köpa den. Börje blev givetvis intresserad av att sälja sin första konstruktion, men vad skulle då underlätta den tunga lastningen ute i skogen? Med löftet att tillverka en ännu bättre kran till sin pappa, blev försäljningen av.

I takt med att allt fler hörde talas om den geniala uppfinningen växte skaran av intressenter. En kran som sparar tid och kraft i skogen? Kan det vara möjligt? Jodå, det kunde det och snart stod kranen högst på många skogsarbetares önskelista. Och hemma på gården gick smedjan varm för att tillverka fler och fler.

Resten är, som man säger, småländsk industrihistoria. I dag är Rottne och Börje Karlsson två aktade namn i skogsbranschen och den blå färgen har blivit en synonym för kvalitet, innovation och ständig utveckling. Ledord som vi inte kommer att vika en ynka tum ifrån.

 

1955-1965
Ny verkstad och export till andra kontinenter

Kranens popularitet växte. Försäljningen kom igång med sådan intensitet att smedjan hemma på gården inte räckte till och en ny verkstad fick införskaffas.

Ryktet om kranen spred sig även utanför den svenska gränsen och kranen exporterades till bland annat Danmark och Norge. Till de mer udda exportländerna under slutet av företagets första årtionde hörde Tanzania och Chile. Ordern till Tanzania gick genom ett av FN:s organ, medan Chile-affären gjordes direkt med kund i landet.

Än i dag är det oklart hur ryktet om en skogskran från lilla Rottne i Småland hade nått ända till Sydamerika, men chilenarna var tydliga: ”Vi vill ha en kran från Rottne!” Detta trots att andra företag vid den här tiden, i mitten av 60-talet, hade börjat tillverka liknande vajerkranar.

 

                                         1965 – 1975
Blondinen gör dundersuccé på marknaden

I slutet av 60-talet, 1968, lanserades den första skotaren. En komplett skogsmaskin som skulle bli en storsäljare som ingen vågat drömma om. Konkurrenten hade sin Bruunett, så den nya maskinen döptes helt enkelt till Blondin.

Efter mängder av utvecklingstimmar, och en rad prototyper, blev det äntligen dags för premiärvisning. Platsen var skogsmässan på Elmia i Jönköping och branschfolket var lyriskt.

Vajerkranarna och Blondinen är de produkter som har betytt mest för vår utveckling. Än i dag pratas det om underverket från Rottne och att äga en Blondin har nästan fått kultstatus.

Lanseringen av Blondinen gick från framgång till dundersuccé. Till skillnad från konkurrenterna satsade vi nämligen på en relativt liten och smidig skotare, men fortfarande med goda last- och köregenskaper.

Maskinägare och förare älskade den slitstarka arbetshästen som både var lätt att köra och serva och som på köpet dessutom var väldigt driftsäker. För den som ville ha en robust maskin med god ekonomi blev Blondinen det perfekta valet.

 

 

1975 – 1985
Första processorn och först med parallellkran

Om det var den friska luften som fick Börje Karlssons uppfinningsrika tankar att klura ut nya innovationer låter vi vara osagt, men det var under en fjällsemester med familjen 1976 som idén till det som skulle bli företagets första enmansmanövrerade processor började gro. Resultatet blev prototypen till 770-processorn som levererades ut till kunder året därpå.

I och med processorn hade vi nu ett heltäckande maskinprogram att erbjuda. Tio år efter tillverkningen av de första skotarna var det nu även dags att producera och sälja processorer, föregångarna till dagens skördare.

Om Börje över huvud taget ägnade sig något åt skidåkning den där fjällsemestern förtäljer inte historien.

 

Råstark kran

Som så många gånger tidigare låg Rottne 1981 bakom ännu en innovation. Parallellkranen RG-81, som lanserades tillsammans med det nya fälldonet RF-81, innebar att maskinföraren nu kunde greppa trädet, fälla det och lyfta det till processorn direkt från stubben. Kranen nådde ut tio meter och hade en lyftkraft på 1,5 ton vid full räckvidd. Tack vare kranens styrka började man nu även titta på ett nytt och passande fälldon.

 

Från kedja till kugghjul

Samma år växte idén med kugghjulsboggi fram. Blondinen var då utrustad med en rulldriven boggi, men Börje och dåvarande konstruktionschefen Risto Hokkanen ville göra maskinen mer kapabel för besvärlig terräng.

På marknaden fanns boggier med kedjor i boggilådorna, men dessa ansåg man inte hade en acceptabel livslängd. I stället började duon att experimentera med en prototyp med kugghjul som de var övertygade om skulle vara bättre alternativ. De involverade NAF och tillsammans utvecklades en kugghjulsboggi efter Börjes och Ristos idé.

I stort sett samtliga företag i världen som tillverkar skogsmaskiner monterar numera kugghjulsboggi på sina skotare och skördare. Vad inte alla vet är att idésprutorna bakom den moderna kugghjulsboggin arbetade på småländska Rottne.

 

Populärt utbytessystem sparar både tid och pengar
I slutet av 1970-talet lanserade vi vårt utbytessystem, som i dag kallas Rottne XParts, och det blev snabbt populärt. Med Rottne Xparts sparar du både tid och pengar genom att förebyggande byta delar på din maskin vid ett redan inplanerat stopp. Risken för ett haveri elimineras och du kan känna dig trygg i att ett ovälkommet driftstopp ute i terrängen undviks. Även vid ett oplanerat driftstopp blir stilleståndstiden för maskinen inte mycket längre än om den planeras, oavsett om det är en skördare eller skotare. Konceptet är vi på Rottne ensamma om. Och stolta över.

 

1985-1995
Nya Rottne Rapid slår alla med häpnad

När världens största skogsmässa, Elmia Wood, arrangerades i juni 1985 fanns inte Rottne Industri på plats. Både svenskt och utländskt skogsfolk undrade varför, men förstod nog att något stort var på gång.

Några månader senare briserade bomben. Klassikern, trotjänaren och storsäljaren Blondin skulle gå i graven och ersättas av Rottne Rapid. En maskin som var uppbyggd på komponenter i stället för som tidigare på en traktorkropp.

Sällan eller aldrig har intresset varit så stort för en ny modellserie från Rottne som när Rapid-programmet lanserades i de småländska hemmaskogarna. Engagemanget var stort, såväl nationellt som internationellt, och besökarna blev inte besvikna. Rottne Industri hade gjort det igen.

 

Styrbar vagn förenklar körningen

Att ta sig fram med traktor och vagn i skogen kan vara besvärligt, så hur kan man förenkla detta för skotarförarna? Sex år efter lanseringen av Rottne Rapid kom därför prototypen till den första styrbara vagnen. Ett år senare togs den i aktivt bruk på maskinen. Tack vare detta behövde nu inte föraren en bredare väg för att ta sig fram längs stickvägen eftersom vagnen inte tog mer plats än vad maskinen var bred. En enkel sammanfattning är att, kom du fram mellan två träd med traktorn, ja, då spårade vagnen i samma spår.

Än i dag är styrbar vagnsboggi ett tekniskt hjälpmedel som vi är ensamma om att ha på våra skotare. Sedan 2009, när den senaste uppdateringen gjordes, tillhör den standardutrustningen på samtliga Rottne F13 som tillverkas.

1991 lanserades den lilla och beståndsgående skördaren Rottne 2000, föregångaren till dagens Rottne H8.

 

 

 

Rottne förvärvar SMV

I slutet av 1980-talet var företaget i behov av att expandera, men i en överhettad arbetsmarknad kring Växjö var det svårt att hitta utbildad arbetskraft.

Lösningen hittades när Rottne köpte Stensele Mekaniska Verkstad, SMV, utanför Storuman i Västerbotten 1988. Här tillverkas idag bland annat alla aggregat, hyttstommar och kranar. Fabriken är i dag en av Storuman kommuns största arbetsgivare.

 

1995-2005
H-serien – skördaren för både förare och ägare

Under senare delen av 90-talet inledde tekniker och konstruktörer arbetet med att ta fram ett helt nytt skördarprogram. En satsning som tveklöst är den största som Rottne Industri har gjort på ett enskilt modellprogram. Med den nya H-serien, Harvester, visade vi inte bara att vi ville vara en av alla aktörer i branschen. Med H-serien ville vi även leda utvecklingen. Först ut var Rottne H20, den största skördaren som företaget byggt.

Bakom utvecklingen av den nya H-serien låg vetskapen om ett skogsbruk som hade gått snabbt framåt under de senaste decennierna. För att fortsatt förbli konkurrenskraftigt i branschen var det därför nödvändigt för oss att ta nästa tekniska steg.

 

Föraren i fokus
Kraven på den nya H-serien var stora och ribban lades redan i ett tidigt skede högt. Det här skulle bli marknadens bästa skördare. I fokus stod förarmiljön, hytten, med allt vad den innebär.
Hytten skulle vara den bästa på marknaden. Samtidigt skulle maskinen innebära bra totalekonomi för köparen. Det gällde alltså inte bara att bygga en maskin som klarade av att avverka stora volymer, den skulle också vara driftsäker och lättservad. Kort sagt, H-serien skulle bli den maskin som både förare och maskinägare ville ha. Försäljningsframgångarna visade också att man hade träffat mitt i prick.

Vad inte alla visste, men anade, var att Rottne H20 ingick i en serie skördare. Under de kommande åren presenterades först gallringsskördaren Rottne H8 och senare mellanskördaren Rottne H14.

 

Solid blir solidare
Men vi nöjde oss inte med det. Parallellt med att H-serien introducerades valde vi även att uppgradera skotarprogrammet Solid som hade börjat levereras några år tidigare. En maskinteknisk kombination som innebar att Rottne som företag nu hade de starkaste och mest konkurrenskraftiga modellserier som vi dittills någonsin haft.

 

 

 

2005 – 2012
Ny hyttdämpning revolutionerar förarmiljön

Vår expansion fortsätter och både skotare och skördare säljs nu över hela världen. Utveckling och lansering av nya maskiner sker kontinuerligt och ett tillskott i familjen skördare, Rottne H11, lanseras. En trygg, stabil och extremt produktiv skördare.

Under 2000-talet utvecklades även vår nya skotarserie med beteckningen F, Forwarder.

 

 

 

 

Först i branschen med hyttdämpning

Fokuseringen på en bra hytt- och förarmiljö fortsätter och satsningen resulterar i hyttdämpningssystemet Comfort Line 2007, något som vi var först med på våra maskiner och som vi under flera år även var ensamma om. Comfort Line infördes till en början på Rottne F18 och Rottne F10, men finns i dag på samtliga våra skotare.

Sedan 2011 finns även en utvecklad variant av Comfort Line till våra skördare. Konstruktionen innebär att hyttvibrationer och genomslag kraftigt har reducerats och att kranarbete och körning i terräng blir avsevärt mjukare.

Sedan lanseringen har systemet successivt förfinats och utvecklats till dagens Generation 2 med förbättrad mjukvara, robustare konstruktion och exaktare positionering.

 

 

 

2012 – 2019
Utveckling och förbättringar när B och C blir D

I våra fabriker pågår ständig utveckling och förfining av detaljer på maskinerna. I dag är våra B- och C-modeller utbytta till D vilket innebär en rad förbättringar över i stort sett hela maskinen. Maskiner som var riktigt bra förut har nu blivit ännu bättre, starkare och mer kraftfulla.

Smalare och starkare
På skotarsidan fanns efterfrågan på både en mindre en riktig stor. Resultatet blev en Rottne F10D i en ny, smalare och smidigare version. Samtidigt uppgraderades storebror Rottne F18D till kraftpaketet F20D med ännu högre dragkraft än tidigare. Vi kallar den kort och gott för arbetshäst. En maskin som bildar ett perfekt radarpar med vår största skördare. Skotarfamiljen utökades även med Rottne F11D, en kompakt skotare i mellanklassen och med stor lastkapacitet.

 

Stark, starkare, Rottne H21D
Rottne H20 var en råstark slutavverkningsskördare när den introducerades 2001, men även här har vi utvecklat och förbättrat. Resultatet blev Rottne H21D som lanserades 2014 – en ännu starkare och mer effektiv skördare som är idealisk i slutavverkningen när inget annat än det bästa är ett alternativ.

 

Ständigt miljötänk
Skogen och naturen är en viktig resurs som vi alla har ett gemensamt ansvar för. Därför är miljöaspekten ständigt i fokus på samtliga våra anläggningar och en självklar del i vårt dagliga arbete. Under 2019 infördes succesivt Steg V-motorer på samtliga skördare och skotare, vilka uppfyller EU:s standard för dieselmotorer.

 

HVO – ett miljövänligt alternativ till diesel
Samtliga våra maskiner kan nu även köras på HVO, Hydrogenated vegetable oil. HVO är en typ av biodiesel som kemiskt sett är identisk eller mycket lik fossil diesel. Det innebär att det går att ersätta fossil diesel till 100 procent.

Vi använder miljöoljor som är lätta att bryta ner, vid slangbyte minimerar vi spillet tack vare användande av vakuumpumpar och våra åttahjuliga maskiner har alla ett lågt marktryck när de används ute i skogen.

Samma miljötänk finns i den blå färgen. Efter omfattande tester av olika färgsystem använder vi polane, en färg med mer än halverat lösningsmedelsutsläpp och mindre färgförbrukning som följd.

 

Rottne Connect – det smarta hjälpmedlet
2017 lanserades Rottne Connect som är vårt internetbaserade telematiksystem – det idealiska verktyget när du vill slippa huvudbry – och som sitter på samtliga nya maskiner som lämnar fabriken. Med systemet får du enkelt fram aktuella uppgifter om maskinerna som du arbetar med – dygnet runt.

 

 

I dag, i morgon och därefter

Hur våra maskiner kommer att vara utrustade i framtiden låter vi vara osagt, men det är verkligen en spännande resa som vi har framför oss. Vi ser varje dag som en utmaning, som en ny möjlighet att utveckla, förfina och förbättra. Vi tar ansvar från första tillverkningsminut av en ny maskin, till leverans och handskakning med en nöjd ägare. Ett ansvar som sedan fortsätter genom uppföljning, service och reservdelar.

Vi vill att ägandet av en Rottne ska innebära att äga trygghet, både ute i skogen och när motorerna tystnar.

Det var så Börje Karlsson resonerade när han konstruerade den första kranen där hemma i smedjan på gården.

Och så har vi fortsatt att resonera när vi kommer till jobbet. Varje dag.