F18 TERRÄNGCHASSI

Säker, stabil och mäktig skotare i världsklass

ROTTNE F18 är en mäktig skotare med en lastkapacitet på 18 ton, vilket ger effektiva transporter vid långa skotaravstånd. Justerbart lastutrymme finns även som tillval. Portalboggierna med stora breda hjul ger en mycket bra bärighet och en lugn och mjuk gång. Vagnen finns i två ramlängder och lastutrymmet har mycket låg tyngdpunkt.

  • ...

GENOMTÄNKT - i varje detalj

ROTTNE F18 har en välbalanserad drivlina med en dieselmotor som kan köras med lågt arbetsvarv eftersom den har max vridmoment mellan 1000 - 1500 rpm.

Transmissionen är hydrostatisk med två hydraulmotorer i en 3-växlad automatisk växellåda som kan växla under full belastning och med en dragkraft på 22 ton kan körhastigheten hållas hög även med maxlast. Portalboggierna med stora breda hjul ger mycket bra bärighet och en lugn och mjuk gång. Vagnen finns i två ramlängder och lastutrymmet har låg tyngtpunkt. Med den hydrauliskt flyttbara grinden anpassas vagnen för korta virkessortiment så att idealisk viktfördelnig och stabilitet erhålles. Bankar för breddbart lastutrymme finns som tillval.

  • ...

NY SKOTARHYTT - modern design

Förarmiljön är förnämlig i den ljusa, rymliga och tysta hytten som erbjuder mycket bra sikt.

De ergonomiskt utformade spakpanelerna som innehåller alla de funktioner som används frekvent gör skotningsarbetet smidigt och säkert. Hytten har full ståhöjd och är välisolerad med låg ljudnivå. Hög fläktkapacitet och 16 luftinsläpp i hyttens nedre del samt ställbart ventilationsutsläpp i taket ger ett behagligt klimat. Förarstolen är luftfjädrad, utrustad med Airvent och steglöst inställbara armstöd. Som tillval kan även skotaren ha COMFORT LINE system. Detta unika hyttupphängningssystem reducerar stötar och slag och gör att körning i terräng blir betydligt mjukare.

  • ...

SKOTARDATOR - för god uppföljning

Kommunikationen mellan skotare, skördare och uppdragsgivare blir allt viktigare för att arbetet i skogen ska bli rationellt och produktivt.

Information om dagsproduktion och virkespositioner tillhör snart varje förares vardag. Skotardatorn är ett tillval som förenklar rapportering och möjliggör en noggrann uppföljning. Skotardatorn består av dator och färgskärm med pekfunktion. Med denna utrustning förs information, såsom produktionsfiler och kartor med körstråk mm, per automatik över från skördaren till skotaren för att säkerställa att allt avverkat virke blir utkört. Det finns också program för dagsproduktion med koordinater som visar virkestravarnas position vid bilvägen samt driftuppföljningsprogram med tider för lastning, lossning och service.

  • ...

ROTTNE D5 - ett överlägset styrsystem

Ett maskinstyrsystem som ger god överblick över maskinens funktioner

ROTTNE D5 maskinstyrsystem är uppbyggt med CANbus-teknik som styr och övervakar motorn, transmissionen samt kranen. Ett antal styrenheter är placerade på maskinen i närheten av funktionen som de ska styra och kommunicerar med huvuddatorn. Inställningar, övervakning och felsökning sker via pekskärmen som är monterad i armstödet. Larmindikeringar sker via ljud- och ljussignaler samt visas i klartext på displayen.

  • ...

SERVICEVÄNLIG

Hög servicetillgänglighet är en viktig faktor för en god och effektiv virkesproduktion.

Stilleståndstiden är dyrbar och det är viktigt att tiden för service och reparationer minimeras. På skotare ROTTE F18 tar det endast några minuter att göra allt åtkomligt på dragaren. Motor och transmission frilägges enkelt genom att motorhuven fälls framåt och hytten tippas åt sidan. Främre och bakre bukplåt har gångjärnsinfästning under framaxeln och öppnar hela undersidan.

  • ...

FLEXIBEL VAGN

ROTTNE F18 är ett robust och välbalanserat terrängchassi med hög prestanda.

Den plana vagnsramen är idealisk för olika påbyggnader som t.ex markberedningsaggregat eller lastväxlare. Chassit kan ha 6 eller åtta hjul. Stora hjul och hög markfrigång vilket ger en mycket bra framkomlighet även i mycket besvärlig terräng och den förbättras ytterligare om boggien utrustas med band.

Maskinen är utrustad med den starka och snabba vikarmskranen RK160 som med 2,2 meters utskjut får en räckvidd av 8,5 meter.